Dobrodošli u prvu novu inačicu Kriptonita. Kriptonit je tjedni newsletter ručno odabranih i ukratko objašnjenih linkova iz svijeta blockchaina i kriptovaluta, bez špekulacije, predviđanja cijena i tržišne rasprave.

Newsletter će uvijek biti prilično iscrpan, pa preskočite dijelove koji vas ne interesiraju.

Predviđeno vrijeme čitanja uz posjećivanje ponekog linka: 45 minuta.

Masovna adopcija

S strane masovne adopcije, ovaj je tjedan bilo dosta pomaka - čak i sam papa Vitalik - čiji je Ethereum proslavio treći rođendan! 🎉🎁🎊 - rekao je da nam treba više adopcije za prosječne korisnike koji bi kupili i prodali iznose do $100, a ne ETF-ovi i slični fondovi.

Nadležne moći su itekako svjesne konkurencije koju im kriptovalute predstavljaju, pa je rana i brza adopcija veoma bitna. Srećom, paralelni izvještaj - Blockchain Innovation in Europe - daje pozitivne znakove.

Kripto za plaćanje

Što se tiče “valutne” strane kriptovaluta…

Chief commercial officer BitPay-a, Sonny Singh, u zanimljivom intervjuu za 8btc tvrdi da preko njihovog sustava - koji služi za automatsku konverziju kriptovaluta u fiat - neki trgovci dnevno rade između milijun i 10 milijuna dolara prometa. Ne integrirati način plaćanja kriptovalutama, čak i preko ovakvih posredničkih servisa, čini se apsurdnim - nešto čega su postali svjesni i u Fundstrat Global Advisors dodavši BitPayovu Bitcoin metodu plaćanja za svoje usluge.

Najveća tajlandska kino mreža, Major Cineplex, možda počinje primati kriptovalute za kino karte. No, ta će suradnja vjerojatno prije biti u stilu BitPay integracije (vidi gore) da bi se omogućilo primanje fiata preko kripto nego direktno primanje kriptovaluta. 1 2

Bilo je nekih glasina oko integracije 4000 trgovaca s Bitcoin Cash-om na Cipru, no to je ostalo samo na glasinama - bankovni status quo pokret je vrlo jak u Europi i anti-kripto potezi su sve samo ne nježni. Kako će točno tih navodnih 4000 trgovaca primati kriptovalute i koji su to, nije poznato.

S druge strane, tu je novootvoreni Bitaccept.Cash - solucija i e-commerce dodatak za web trgovine koji omogućava implementaciju plaćanja u Bitcoin Cash-u, kao i TheBigCoin koji, uz brutalne trošarine od 7–12% i donekle nepoštene uvjete korištenja (npr. pad cijene kriptovaluta uvjetuje da im pošaljete ostatak, dok kod rasta zadržavaju zaradu), omogućava trošenje eth-a, BTC-a, LTC-a, i drugih.

Kripto rajevi

Sada se može kupiti državljanstvo na karipskim otocima Antigi i Barbudi 1, 2 za $100,000 u Bitcoinu i drugim kriptovalutama. Pridružuju se tako dugom nizu kripto-prijateljskih država. Iako, prema izvještajima stanovnika navodnih 10 najkripto gradova, nije sve tako bajno.

Švicarska je primjetila da je druge države pretiču u kripto-adopciji, pa se trudi zadržati blockchain industriju liberalnijim bankovnim odnosima. I treba, s obzirom na to da je jednoj grupaciji (Swissquote) promet narastao za 44% nakon uvođenja trgovanja kriptovalutama.

CFR (Council of Foreign Relations) objavio je podosta pozitivan pregled blockchain tehnologije u energetici, spomenuvši usput Grid+ projekt i prepreke koje mu stoje na putu.

Internacionalni Financijski Centar u Dubaiu (DIFC) svoje sudove stavlja na blockchain. Cilj im je potpuna digitalizacija i automatizacija sudskog procesa.

U Španjolskoj, osim što Catalonia planira uvesti blockchain tehnologiju u gotovo sve sfere javnih poslova, dvije velike institucije - SGAE i ETSIT-UPM - potpisivanjem ugovora objavile su namjeru za implementaciju blockchaina za osiguravanje autorskih prava.

Švedska i razne države polako shvaćaju vrijednost blockchaina u tržištu nekretnina, dok se u SAD pod okriljem startupa Propy izvršila prva prodaja nekretnine u potpunosti odrađena i zapisana na blockchainu.

U Kanadi rastu operacije rudarenja zbog generalno prijateljske nastrojenosti vlade i pružatelja električne energije prema kripto sferi.

U Australiji, Commonwealth Bank je upotrijebio Ethereum blockchain da prati prijevoz 17 tona badema na blockchain mreži. Koristiti će privatni, zatvoreni blockchain u finalnoj inačici baziran na PoA konsenzusu, no u ovom je ranom stadiju bilo kakva inovacija dobra inovacija.

Tehnološka adopcija

Jedna od najvećih prepreka adopciji kriptovaluta u širim masama je razina potrebne tehnološke pismenosti. S tim na umu, najveća kripto burza na svijetu, Binance, odlučila se na akviziciju decentraliziranog kripto novčanika i aplikacije Trust Wallet 1 2. To će im zasigurno pomoći i pri novoj ponudi zajmova baziranih na BNB tokenima, a koje razvijaju u partnerstvu s Libra Credit blockchain startupom.

HTC također pridonosi boljim sučeljima za interakciju s kripto sferom izbacivši, ni manje ni više, pametni telefon s podrškom za posebni hardver koji će sadržavati hardverski novčanik poput Ledgera Nano S. Velika marketinška točka je podrška za Lightning Network, no mnogi su skeptični i s dobrim razlogom - LN još ne postoji u funkcionalnom stabilnom obliku. Ne pomaže ni činjenica da će im Charlie Lee - tvorac Litecoina - biti savjetnik. Držimo im fige - ovakav pothvat sigurno će pridonijeti masovnoj adopciji!

S strane decentraliziranih burzi, Totle ima zanimljivu ideju. Njihovih 6 pametnih ugovora agregiraju sve trenutno dostupne DEXove za Ethereum, i prosljeđuju informacije o kupnji ili prodaji na najbolji DEX za taj token u tom momentu. To omogućava veću likvidnost tokena i bržu realizaciju kupnje i prodaje uz zadržavanje elementa decentraliziranosti. Trenutno su u beti i fee je 0%, pa iskoristite priliku!

U Ethereum svijetu formirala se grupa za token standarde - baš na vrijeme za diskusije o EIP998 (standardu za zbirne tokene - slanje više tokena odjednom) i o ERC681 (standardu za predstavljanje transakcija u obliku URL-ova).

Bedastoće

Trebamo i bedastih mjera širenja svijesti o kriptovalutama. Ne ide bedastije od politike i poznatih ličnosti, pogotovo ako se to dvoje spoji. Tako je Ripple unajmio bivšeg američkog predsjednika, Billa Clintona, kao glavnog govornika na Swell konferenciji u San Franciscu 2.10.2018. na kojoj će biti prisutan i Sergey Brin, suosnivač nekoć inovativne tvrtke Google.

Političar Andre Yang će za svoju kampanju prihvaćati donacije u kriptovalutama.

Kim Kardashian mahala je fizičkim i vjerojatno bezvrijednim bitcoinom koji je dobila na dar na poker turniru.

Lansirani projekti

U moru umirućih obećanja, lansiranja projekata su rijetkost. Evo nekih iz prošlog tjedna, bez obzira na blockchain na kojem se nalaze.

Igre

Axie Infinity je još jedna kopija Cryptokitties, s nadodanim animacijama, uzgajanjem i borbama ljubimaca. Cryptokitties + Pokemon, ukratko. Kreće sa Beta proizvodom danas (petak)!

Tim iz tvrtke Loom koja je iza igre Zombie Battleground, objavio je na svojoj Kickstarter kampanji da je alfa verzija igre spremna. Oni koji su igru podržali mogu preuzeti svoje posebne karte i čekati izlazak ostatka igre. U istom žanru izašla je i igra Gods Unchained u koju je uložio čak i Coinbase.

U gotovo identičnom ruhu izašla je i igra Eth.Town dok ovaj Hackernoon članak navodi još neke primjere i počinje serijal razvoja igara na Ethereum blockchainu.

I još jedna igra bacanja kockica na Ethereumu.

Qame (Tangle Farm) je Qubic igra na IOTA-i.

Aplikacije

Crumbs također kreće s betom, no nažalost aplikacija je dostupna samo u nekim državama SAD-a. Crumbs ulaže ostatak od raznih kupnji u portfelj odabranih kriptovaluta zaokruživši vaše troškove i time vam transparentno gradi kripto investiciju od sitniša.

Ledger, tvrtka iza hardverskih novčanika, nakon nedavnog lansiranja svoje nove Ledger Live aplikacije, izbacila je još dvije. HODL omogućava kopiranje adrese s Ledger uređaja u polje na ekranu, minimizirajući greške pri ručnom kopiranju, dok RecoveryCheck aplikacija omogućava provjeru fraze za povrat postavki novčanika bez da ga se potpuno resetira na tvorničke postavke.

Dharma protokol dopušta decentralizirano davanje i primanje zajmova bilo kakvih ERC20 i ERC721 tokena na Ethereum mreži. Quickline je novo sučelje tj. aplikacija koja koristi Dharma protokol, te sada preko iste možete početi posuđivati tokene.

Ethwatch, aplikacija za praćenje Ethereum transakcija u stvarnom vremenu, krenula je s privatnim beta testiranjem. Aplikacija koristi PostgreSQL bazu u pozadini i funkcionira iznenađujuće dobro.

Ethviewer je sličan proizvod, izašao iz vladinih laboratorija u Australiji. U stvarnom vremenu crta grafove Ethereum transakcija.

Alati

Infura izbacuje novi dashboard na kojem se korisnicima nude nove funckionalnosti.

Status IM je izbacio Nimbus, alat za sharding verziju Ethereuma. To znači da je vrlo malen kao datoteka i neintenzivan za resurse, te potpuno kompatibilan s slabijim IoT uređajima i pametnim telefonima. Cilj im je imati spremnu aplikaciju u momentu pokretanja Casper i Sharding nadogradnji na Ethereum blockchainu.

Etherlime 0.6 je okvir za izgradnju decentraliziranih aplikacija na Ethereum blockchainu s naglaskom na čitkost i jednostavnost korištenja, napravljen kao reakcija na kompleksnost Truffle-a i sličnih standardnih alata. Trenutno može kompajlirati pametne ugovore, pokrenuti Ganache, inicijalizirati novi projekt, poslati projekt na testnet ili mainnet blockchain, i drugo, a tim i dalje aktivno radi na novim mogućnostima.

Trinity je novi Ethereum klijent poput Getha i Mista. Napisan je u Python jeziku i cilja biti softverska platforma s podrškom za dodatke od strane korisnika u stilu Chrome Web trgovine s ekstenzijama. Isprobajte ga prema ovim uputama.

BitcoinCashToolkit je Swift implementacija Bitcoin Cash-a za iOS uređaje. Ugradite podršku za Bitcoin Cash u vaše iPhone aplikacije s lakoćom!

Pipeline se čini kao da će biti zanimljiv alat za vizualnu kompoziciju pametnih ugovora.

Rest.Bitcoin.com nudi REST API pristup na Bitcoin blockchain, za aplikativno čitanje podataka iz bitcoin blockchaina. Trenutni limit je 60 zahtjeva na minutu, no planiraju taj limit dići ili kompletno maknuti u sljedećih nekoliko tjedana.

EOS Demux

EOS je izbacio Demux, alat koji pojednostavljuje izradu aplikacija na EOS platformi tako da potiče spremanje konkretnih podataka u centraliziranim bazama podataka poput MongoDB, Postgre, itd. a u sam blockchain sprema samo hasheve tih podataka radi verificiranja. To znači da ukoliko baza padne i aplikacija gubi svrhu, pa je korist ovog pristupa upitna što se tiče blockchaina, ali EOS ima mnogo neodgovorenih pitanja pa ćemo ovo samo pripisati trenutnom skupu istih.

NEO SmartT

SmartT, aplikacija za prodaju ulaznica na eventove pokrenuta je na NEO blockchainu i koristi MCT tokene. Radi na nOS-u, Neo Operativnom Sustavu koji je zapravo okvir za razvoj aplikacija na NEO blockchainu, nešto poput Embarka ili zOS-a u Ethereumu. Aplikacija je otvorenog koda i svatko je može pregledati i izgraditi za sebe ovdje.

Ziliqa Scilla

Blockchain platforma Ziliqa izbacila je posebnu web stranicu za svoj programski jezik Scilla namijenjen izradi pametnih ugovora. Stranica sadrži upute, primjere sintakse i drugo.

Cardano Testnet

IOHK, tvrtka iza ETC (Ethereum Classic) i Cardano (ADA) blockchaina objavila je da su pustili u javnost svoj drugi IELE testnet. Ova verzija podržava pametne ugovore i omogućava izgradnju decentraliziranih aplikacija na Cardano blockchainu. Velika prednost je to što IELE podržava Solidity sintaksu kroz svoj Solidity-to-IELE kompajler. To znači da mnogi Ethereum projekti mogu odmah isprobati Cardano, bez puno mijenjanja izvornog koda. IELE testnet je dostupan ovdje.

Ne znate što je testnet? Saznajte ovdje.

Tron TVM i Wallet

Tron, blockchain obavijen mnoštvom kontroverzi, izbacio je dvije novotarije: novi mobilni novčanik na Google Play Store s nativnim ključem (nema spremanja na nekom trećem serveru) i robustnim API-jem za interakciju s Tron blockchainom, te TVM, Tron Virtualnu Mašinu koja - kako kažu - od prvog dana podržava Ethereum kod jer je bazirana na Ethereum VM i time omogućava direktni prijenos aplikacija iz Ethereum blockchaina na Tron mrežu, kao i interakciju s standardnim alatima kao što su Web3js i Truffle.

Waves Client 1.0

Waves je, nakon 53 beta verzije, izbacio v1.0 svog Waves Clienta. Klijent nudi direktnu interakciju s Waves blockchainom, lansiranje vlastitih tokena klikom gumba, pristup na Waves decentraliziranu burzu i novčanik za tokene koje posjedujete. U sljedećim inačicama planira se podrška za hardverske novčanike i nakon što se pametni ugovori dodaju na mainnet (u planu krajem ove godine), dodatak 2FA autentifikacije.

Stratis Breeze

Stratis projekt uspješno je dodao Breeze protokol na svoj blockchain, maskirajući time transakcije svojih korisnika. Stratis je sada daleko privatniji, no koliko točno, vidjeti ćemo kada se stručnjaci okušaju u napadima.

Blockstack Multisig

Blockstack je izbacio multi-sig novčanik namijenjen većim timovima. Taj novčanik zahtjeva jednoglasnu odluku o nekoj isplati, pa tako omogućava poštene isplate bazirane na socijalnom konsenzusu umjesto na unaprijed definiranim cijenama rada između samo dvije stranke.

Prijevare i zakon

Svi kripto entuzijasti vide svjetlo na kraju tunela, no to ne znači da tama još nije svuda oko nas. Pogledajmo najefektivnije prijevare ovog tjedna i načine kojima se zakon s njima nosi.

Prijevare

Neke greške su nenamjerne. Recimo, Telegramov novi proizvod - Passport - ima ranjivost. Ovaj proizvod je namijenjen enkriptiranom dijeljenju osobnih informacija s KYC/AML procedurama raznih ICO-a, kao i financijskim institucijama i drugo. No, algoritam koji su koristili za kreiranje hasheva korisničkih lozinki nije namijenjen za to i ranjiv je na brute force napade - napade velikim brojem pokušaja pogodaka, piše Virgil Security.

No, neke prijevare su često rezultat čiste zlobe i pohlepe.

Papa John

Prvi na meti je, naravno, John McAfee. Nekadašnji tech-tajkun i vlasnik McAfee softverske tvrtke, sada popularna i notorna osobnost u sferi kriptovaluta, McAfee je - osim što je od kada je ušao u blockchain prevario brojne tisuće ljudi svojim pump and dump šemama - nedavno u potpunosti podržao razvoj “nehakabilnog” novog hardverskog novčanika BitFi čiji je CEO prije bio pod istragom SEC-a zbog dioničke prijevare.

U (ne)očekivanom okretu priče, ispalo je da je taj novčanik potpuno neosigurani Android pametni telefon od $35 koji ne primjećuje ni kada se u njega hardverski upadne, a sva sredstva sprema na centralni server tvrtke Bitfi, ne sam uređaj. Osim toga, uređaj je prepun malwarea koji na server odašilje lokaciju i podatke korisnika svaka 72 sata. Bitfi je, izgleda, samo još jedna McAfeejeva prijevara. 1, 2, 3, 4, 5, 6

Malware

PowerGhost, kaže Kaspersky za ZDNet, je novi malware koji smo zadnji tjedan mogli vidjeti po naslovima. Funkcionira kao virus iz starih dana time da se proširi mrežom automatski preuzevši neki od sistemskih procesa, no umjesto da radi čistu štetu kao nekadašnji malware, ovaj se ugodno smjesti i rudari Monero. Osim toga, preferira Powershell i nema datoteke već se ugrađuje samo kao proces, pa ga je ne samo teže detektirati, već je i veoma praktičan za napadanje zaboravljenih i ranjivih sustava poput bankomata, POS sustava, turist-kioska itd.

Motherboard pak nas je obavijestio o povlačenju indie igre s Steam platforme za igranje također zbog rudarenja kriptovaluta u pozadini. Prijevara je bila aktualna nekih mjesec dana i za to vrijeme je skupila kojih 6000 korisnika - netrivijalan broj kad uzmemo u obzir da se radi o “low level” programu: tj. igri koja ima pristup svim resursima računala za igranje, što je neusporedivo više od ograničenja prisutnog kod rudarenja u pregledniku.

Ovakva vrsta softvera, poznata pod imenom cryptojacking malware, pokazala se vrlo unosnom i brzo rastućom industrijom. SamSam malware koji je nedavno paralizirao Atlantu zaradio je svojim autorima gotovo 6 milijuna dolara, kaže Sophos.

S druge strane malware novčića su razni phishing napadi - napadi koji se maskiraju u stranice i aplikacije koje ljudi svakodnevno koriste, kako bi korisnike nagovorili da u njih ubace podatke o pristupu na svoje račune - npr. korisničko ime i lozinku. Ekipa iz MyEtherWallet alternative MyCrypto je secirala jedan takav malware u ovom vodiču.

Bitmain dokazano potajno rudari

Nedugo nakon što je Bitmain, tvrtka odgovorna za većinsku proizvodnju ASIC strojeva za rudarenje bitcoina na svijetu i jedan od vodećih rudara kroz svoj Antpool skup za rudarenje, objavio da se posvjećuje transparentnosti oko svoje rudarske moći, uhvaćeni su u laži. Hakkane, Siacoin entuzijast i stručnjak za blockchain protokole, analizirao je podatke iz blokova Sia blockchaina i nedvojbeno dokazao da Bitmain sustavno krade od svih - od svojih kupaca i investitora do drugih rudara. Vrlo je vjerojatno da istu taktiku primjenjuju i kod bitcoin rudarenja.

Cloud Mining je uvijek piramidalna šema

Prema lokalnim medijima, direktor Sky Mining tvrtke za cloud rudarenje nestao je s investicijama svojih klijenata u vrijednosti $35 milijuna dolara. To je samo jedna u nizu cloud mining prijevara - cloud mining kao koncept nema smisla pa se sve takve tvrtke u startu mogu smatrati prijevarom. Ni jedna tvrtka koja ima hardvera dovoljno da iznajmljunje njegovu rudarsku moć za fiat neće to raditi umjesto da rudari za sebe i sama prodaje sav profit. Ekonomija takvih tvrtki urušava se u startu i radi se - uvijek i bez iznimke - o običnim piramidalnim šemama u kojima se dividenda postojećim članovima isplaćuje od uplata novih.

KickICO hack

KickICO, platforma za ICO i crowd-funding hakirana je prošlog tjedna te im je oduzeto 70 milijuna KICK tokena. Srećom (ili nesrećom?) koristili su istu metodu razvoja pametnog ugovora kao i Bancor, time da su u ugovor ugradili backdoor - funkciju kojom vlasnik ugovora može poništiti transakcije, spaliti tuđe tokene, i kreirati nove tokene. Tom su metodom vratili kontrolu nad svojim tokenima i refundirali sve investitore.

Koliko ste vi sigurni da znate koji sve backdoors postoje u tokenima koje posjedujete?

Zakon

S toliko plodnim tlom za prijevare, nije ni čudo da se zakonska strana sve više zanima za kriptovalute. Evo nekih akcija koje obećaju čišći kripto svijet.

Gusarsko Zlato

Shinil Grupa koja je nedavno objavila da su pronašli potonuti ruski brod pun zlata i da će zlato tokenizirati i ponuditi preko Ethereum blockchaina pod budnim je okom korejskih ministarstava zbog sumnje na prijevaru. Grupa nikada nije pokazala dokaze da su zapravo našli išta vrijednog na tom brodu, a u pretprodaji svojih tokena skupili su već preko 50 milijuna dolara. Yu Ji-beom, direktor grupe, otprije je poznat korejskim regulatorima zbog prijevare u tržištu nekretnina, piše KoreaJoonangDaily.

Long Blockchain

Tvrtka Long Island Ice Tea koja se prošle godine preimenovala u Long Blockchain da napumpa cijenu svojih dionica dobila je sudski poziv od SEC-a, američke agencije za vrijednosnice zbog manipulacije cijena dionica.

Ripple Futures

U Indiji, policija je uhitila dvojicu organizatora ponzi šeme “Ripple Futures”. Kreirali su tvrtku s dnevnim i mjesečnim isplatama te prevarili cca 1800 ljudi za ukupno 4 milijuna dolara vrijednosti, obećavajući trostruke povrate za 250 dana.

Sim Swapping

Još jedan zanimljivi postupak pljačkanja je Sim Swapping - metoda koju je s svojom grupom koristio nedavno uhićeni Joel Ortiz, kako piše Motherboard. Sim Swapping je postupak nazivanja teleoperatera nekog telefonskog broja i uvjeravanje njihove tehničke podrške da ste izgubili prijašnju karticu i da preusmjere pozive i poruke na novi broj koji je već u vašem vlasništvu. Time dobivate pristup 2FA autentikaciji koju, nažalost, još uvijek koriste mnoge web stranice i burze, te s lakoćom upadate u većinu računa.

Zbog ovakvih je propusta izuzetno bitno provjeravati je li netko prodao vaše osobne podatke na stranicama poput Have I Been Sold, jer mnoge konferencije (npr. Consensus - konferencije na kojoj su mnoge žrtve ove prijevare bile pikirane) prodaju informacije svojih posjetitelja zainteresiranim stranama. Jedan od najnotornijih prodavača osobnih informacija je upravo Coinbaseov Earn.com.

Status Quo i regulacija

Po običaju, tradicionalna financijska industrija drži se svog statusa quo kao mačka grane iznad vode. No kad se drvo čupa iz korijena, malo koja mačka ostaje suha bez obzira na oštrinu kandži.

Dok se SEC i financijske institucije bave definicijama, zabranama, pravilima i općim razumijevanjem te tehnologije i ponekad svađaju oko donesenih odluka, blockchain nailazi na konkretne blokade u drugim industrijama.

Google

Google ima u interesu zadovoljiti banke i vladu da zadrže svoje oproste od plaćanja poreza, no istovremeno im je žao što propuštaju tehnologiju poput blockchaina. Tako je Google u očajnom pokušaju igranja na obje fronte (počinju nuditi blockchain na Google Cloud) odlučio maknuti sve aplikacije s Android Play Store koje imaju skripte za rudarenje u sebi - čak i one koje su iskrene oko toga. U inerciji tog zamaha, greškom su maknuli i MetaMask s Chrome Web trgovine, te izložili brojne korisnike opasnim phishing kopijama MetaMaska namijenjenim za krađu privatnih ključeva. Dobro je to da je tim iza MetaMask ekstenzije uvidio ranjivost ovog centraliziranog sistema, te sada aktivno traže prijedloge za decentralizirani pristup MetaMasku za sve - bez obzira na odluke Googlea.

Rudarenje i struja

Tri-City Herald, vijesnik Washingtona i okolice, objavio je 29.07. da Franklin PUD - tvrtka za pružanje električne energije u tom okružju - prestaje primati zahtjeve za opskrbu postrojenja namijenjenih rudarenju kriptovaluta. Kao razlog, naveli su neodržive razine potražnje no nedvojbeno je da dodatni pritisak dolazi odozgo. Inače, Tri-City zona je oduvijek bila privlačna rudarima zbog niže cijene električne energije.

Tko i hoće, ne može

BBVA, španjolska internacionalna banka, već je prije spojila privatni blockchain (Hyperledger) s javnim Ethereum blockchainom u nadi da će zajmove moći privatno registrirati na internoj verziji, a na javni blockchain poslati dokaze o postojaju internog zajma radi javne revizije. Ti su zajmovi u visini stotina milijuna eura, nipošto zanemarivi eksperimenti. No, radi “savjeta” EBA (Europskog Bankarskog Autoriteta) iz 2014, bankama se predlaže da ne drže ni malu količinu kriptovaluta - čak ni onu potrebnu za slanje transakcija na Ethereum blockchainu i plaćanje gasa. BBVA je zbog toga bila prisiljena koristiti Ethereum testnet - testnu verziju tog blockchaina na kojoj se koristi bezvrijedni ether za slanje transakcija.

Iako ne-držanje kriptovaluta nije striktna zabrana, banke se drže dalje od onoga protiv čega ih savjetuje EBA, pa time zanimljivi eksperiment koji je proizašao iz laboratorija BBVA završava u limbu - sve dok zajednica ne nađe načina da transakcije na Ethereum blockchainu mogu platiti same sebe putem izvornog pametnog ugovora.

Swift se bori

Swift - spora i skupa ali i trenutno gotovo jedina legalna metoda internacionalnog plaćanja - se bori svim snagama protiv novog vala financijske tehnologije bazirane na blockchainu. Čak eksperimentira i s vlastitim verzijama DLT-a.

Great CryptoFirewall of China?

Kineska agencija odgovorna za internetsku cenzuru objavila je oglas za posao za stručnjaka za blockchain. Posao se pojavio u periodu kada korištenje blockchaina u Kini za zaobilaženje cenzure dramatično raste, pa je vrlo vjerojatno da se radi o istraživanju metoda za zaobilaženje tih zaobilaženja. Utrka oružja je počela.

Regulacija

Što ima novog u svijetu regulacije? Jesmo li dobili / izgubili neke privilegije?

Osim nekih sastanaka trenutnih kraljeva statusa quo iza zatvorenih vrata (protip: Nasdaq sljedeće godine otvara blockchain burzu), G20 je završio s deliberacijom i odlučio se na odgodu donošenja pravila o kriptovalutama do listopada 2018.

Kalifornija je izglasala odluku AB 2658 koja formalizira blockchain tehnologiju i njene mogućnosti, formirajući tako okvir kojim tvrtke i vladine institucije mogu navigirati prilikom želje da implementiraju blockchain. Blockchain je definiran kao “a mathematically secured, chronological, and decentralized ledger or database of transactions or other data.” tj. “matematički osiguran kronološki zapisnik ili baza podataka transakcija ili drugih podataka”, što je dovoljno dobro za većinu primjena. Prema ispovijedi jednog od svjedoka, odbor je bio receptivan prema ideji zadržavanja tehnološke inovacije u SAD-u.

Tehnologija

IBM i dalje gura svoju soluciju zatvorenog blockchaina (Hyperledger Fabric) na sve strane s planiranom kulminacijom prilikom puštanja svoje implementacije zvane LedgerConnect u promet. LedgerConnect cilja biti “app store” za zatvorene blockchaine kakve preferiraju banke iz we.trade konzorcija i razne velike tvrtke poput Koopman-a. LC će biti hub za KYC, AML, dodatke za blockchain, dijeljenje podataka, i drugo. 1, 2

Patent Trolling

Dok neke tvrtke imaju iskrene i dobre namjere kod registriranja blockchain patenata radi zaštite, neke samo žele zakočiti inovaciju. Accenture, primjerice, želi patentirati supply chain - prijenos dobara s mjesta A na mjesto B koji je do sada detaljno dokumentiralo barem 10 projekata. Jesu li im namjere časne pustiti ćemo na odluku čitateljima.

Mobius

Izašao je Mobius: tumbler za Ethereum. Tumbleri služe za maskiranje transakcija na način da se iznosi pomiješaju u jedan veći, te se s vremenskim odmacima manji i nepravilni iznosi šalju na konačne adrese korisnika koji su poslali originalni iznos. Promatrači transakcija tog pametnog ugovora ne mogu dokučiti čiji je koji izlaz te koji izlazi, kada se zbroje, čine originalne unose, sakrivši tako tragove korisnika. Mobius je otvorenog koda na Githubu, a tehničko objašnjenje nalazi se ovdje.

Sukob Titana

Vitalik Buterin, suosnivač Etheruema i Charles Hoskinson, osnivač tvrtke IOHK i njenog Cardano blockchaina suočili su se u ovoj Reddit diskusiji oko razlike Caspera i Ouroborosa kao metode konsenzusa u nadolazećim verzijama njihovih blockchaina. Rezultat je vrlo zanimljiva, kompleksna diskusija.

EthQL

Infura, tvrtka iza besplatnog servisa za pristup Ethereum čvorovima, izbacila je EthQL - verziju GraphiQL alata koji se koristi za pretraživanje GraphQL baza podataka. Prebacili su Ethereum blockchain u GraphQL oblik, te je sada moguće pretraživati blokove, račune, transakcije i metapodatke blockchain entiteta pomoću jednostavnih i čitkih upita. Više o tome ovdje.

Ethereum: Shasper i Constantinopole

Ethereum testira kod za Casper i Sharding, dvije nadogradnje protokola koje su planirane za kraj 2018 i trebale bi uvelike ubrzati taj blockchain. U međuvremenu, planira se pokretanje Constantinopol nadogradnje.

Tutorials

Evo nekih zanimljivih vodiča i stranica na kojima je moguće naučiti tehničke stvari.

Nove verzije alata

Još korisnog sadržaja

Ako vam nije dosta, evo još zanimljivog sadržaja.


To je sve za ovaj tjedan - čitamo se ponovno se sljedeći petak! Ako imate neke zanimljive linkove, eksperimente, ili jednostavno riječi kritike ili pohvale na ovaj newsletter, recite nam na Twitteru ili kontaktom na fintechfriday@pm.me!

Published with